Śniadanie, które wymyśliłam kilka miesięcy temu i nadal jestem od niego uzależniona. Jest wegańskie, bezglutenowe, nie zawiera białego cukru. Mimo to jest słodkie, kremowe, ciepłe i przepyszne! To wegański super posiłek: zawiera aż 18,7 gramów białka, pokrywa 35% dziennego zapotrzebowania na żelazo, a jeśli dodamy chia lub siemię lniane, dostarczy nam też kwasów omega. Jednak ostrzegam, że jest też dość kaloryczny – dostarcza 557 kalorii.
Ja jem ten ciepły owsiany budyń na śniadanie, ale podany w ładnych pucharkach i przyozdobiony owocami, sprawdzi się też jako deser.
Składniki na 1 lub 2 porcje:
1 szklanka gorącego mleka (krowiego lub roślinnego)*
½ szklanki płatków owsianych
1 banan
2 łyżki kakao
1 łyżka masła orzechowego
1 gruszka
ewentualnie: 1 łyżka chia lub siemienia lnianego
Wszystkie składniki zblendować na gładką, kremową masę.
Można przyozdobić orzechami/owocami i podawać jako deser.
*Z taką ilością mleka wyjdzie nam kremowy budyń, który dodatkowo zgęstnieje podczas stygnięcia. Jeśli chcemy, np. spakować do w bidon i zabrać jako lunch do pracy/szkoły możemy dodać ok. pół szklanki mleka więcej, tak by można było go pić.
Czekowsianka!🤗 oj czego ja do płatków owsianych nie dodawałam! Teraz jakos mniej wcinam owsianki, w sumie wcale, zamiast płatków daję np ciapkę z migdałow po wyciskaniu mleka, dużo pestek i bakalii i nawet nie staram się obliczyć kcal bo zawału dostałabym😂
PolubieniePolubienie
Fajnie ze znalazlam twojego bloga! Jest super👌👌👌👌
PolubieniePolubienie