W opisie do tego przepisu nie będzie opiewań nad magicznym właściwościami kurkumy i złotego mleka. Ten napój piję ze względu na jego przepyszny smak i piękny kolorek. Moim zdaniem magia polega na tym że, w chłodne, ciemne, jesienne wieczory możemy otulić się niczym kołderką tym rozgrzewającym, słodkim płynem o wesołym kolorze.
Złote mleko można robić na wiele sposobów, jednak w moim przepisie są tylko łatwo dostępne składniki. Napój może być wegański, ale nie musi – mało i olej roślinny, mleko krowie i roślinne, miód i np. syrop klonowy możecie używać wymiennie. Przygotowanie jest maksymalnie proste, tak żebyście mogli szybko napełnić kubek i wrócić do oglądania Netflixa 😉
Składniki na jedną porcję:
1 szklanka mleka lub mleka roślinnego
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
½ mielonego imbiru
szczypta pieprzu mielonego
Ewentualnie: mielony kardamon i goździki
2-3 łyżeczki miodu/ syropu klonowego/syropu daktylowego/cukru
1 łyżeczka masła/oleju kokosowego
W garnku wymieszać trzepaczką wszystkie składniki. Podgrzewać aż napój będzie gorący. Zdjąć z kuchenki zanim zacznie bulgotać. Podawać gorący.
*Piane udało mi się zrobić intensywnie mieszająć trzepaczką.