Wegański „schabowy”

Na tym blogu chcę pokazywać, że na diecie roślinnej można być kulinarnym patriotą! Przedstawiam danie wegańskie, jaki i  męskie, tradycyjne, niedzielne i bliskie serca każdego polaka.

Jest to propozycja na wykorzystanie domowego seitanu z poprzedniego przepisu: Seitan, czyli mięso z mąki. W opisie do tego przepisu możecie przeczytać też o zaskakujących wartościach odżywczych seitanu i czym wyróżnia się spośród roślinnych alternatyw mięsa.

LRM_20190811_174018 (1).jpg

Składniki na 2 duże kotlety:

1 porcja seitanu z tego przepisu: Seitan, czyli mięso z mąki

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki wody

1/2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki płatków drożdżowych

½ łyżeczki soli kala namak (można zastąpić zwykłą solą)

Pieprz

½ łyżeczki suszonego czosnku w proszku

Bułka tarta

Olej do smażenia

  1. Ugotowany gluten pokroić na plastry grubości 0,5 cm. Ewentualnie, przed gotowaniem można “wyprany” gluten przekroić na dwie części, spłaszczyć go palcami, uformować w dwa cienkie kotlety i gotować w takiej formie.
  2. Przygotować płaskie 2 miski. Do jednej wsypać bułkę tartą. W drugiej wymieszać 3 łyżki mąki i 3 łyżki wody, płatki drożdżowe, sól kala namak, suszony czosnek, sos sojowy i pieprz. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą, ale wciąć płynną konsystencję, gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
  3. Osuszone kotlety obtoczyć najpierw w cieście z mąki, a następnie w bułce tartej. Jeśli ciasto/panierka nie chcą się trzymać, przyklepać je palcami.
  4. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju. Na średnim ogniu smażyć kotlety z obu stron aż będą chrupiące.
  5. Można odsączyć nadmiar tłuszczu, odkładając usmażone kotlety na ręcznik papierowy.

 

LRM_20190811_174534.jpg

 

LRM_20191013_162217 (1).jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s