Nazwa oznacza dokładnie łamiący się/chrupiący chleb. Ten chleb jak większość potraw kuchni norweskiej jest genialny w swojej prostocie. Porównując do typowego chleba, pieczenie (a dokładniej suszenie) jest banalnie proste. W dodatku dzięki suszeniu można go przechowywać bardzo długo – ja najdłużej trzymałam do w szafce przez 4 miesiące i po takim czasie był całkowicie jadalny 😉 Dzięki zawartości różnych ziaren i nasion jest to prawdopodobnie najbogatszy w składniki odżywcze chleb jaki istnieje. Jednak najważniejsze: ten chleb jest po prostu bosko chrupiący i pyszny!
Składniki:
¾ szklanki płatków owsianych ekspresowych
½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć białej pszennej, ale chlebki będą się znacząco różniły od oryginału)
½ szklanki pestek słonecznika
½ szklanki sezamu
¼ szklanki pestek dyni
¼ szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
2 szklanki ciepłej wody
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i znów wymieszaj. Odstaw na co najmniej 10 min by mieszanka mogła wchłonąć wodę.
- Na największej, prostokątnej blaszce jaką masz rozłóż papier do pieczenia. Na papier wyłóż część masy (nie wylewaj wszystkiego na raz). Rozprowadź masę na całej powierzchni blaszki, tak cienko jak to możliwe – powinna mieć ok 3 mm. Jeśli masa nie zmieści się na jednej blaszce to nie dokładaj na grubiej, tylko użyj dodatkowej blaszki.
- Wstaw do piekarnika na 10 min. Następnie wyciągnij z piekarnika i nożem do pizzy lub zwykłym pokrój ciasto na prostokąty wielkości kromek chleba. Ponownie wstaw do piekarnika.
- Piecz przez ok. 60 min. Co jakiś czas sprawdzaj piekarnik, ponieważ czas pieczenia może się znacząco różnić. Chlebki są gotowe, gdy są chrupiące i suche jednak nie brązowe. Mogą być minimalnie wilgotne na środku blaszki. Pod koniec pieczenia można je także przewrócić na druga stronę by ułatwić wysuszenie spodu przylegającego do papieru.
- Gdy chlebki są upieczone, wyjąć je z piekarnika i delikatnie połamać wzdłuż wcześniej wykrojonych linii. Wystudzić je na kratce lub ścierce. Gdy będą kompletnie chłodne przełożyć do pudełka lub woreczka.
- W pełni suche chlebki można przechowywać w suchym miejscu przez wiele tygodni.