Knekkebrød, czyli chleb z pestek i zieren

Nazwa oznacza dokładnie łamiący się/chrupiący chleb. Ten chleb jak większość potraw kuchni norweskiej jest genialny w swojej prostocie. Porównując do typowego chleba, pieczenie (a dokładniej suszenie) jest banalnie proste. W dodatku dzięki suszeniu można go przechowywać bardzo długo – ja najdłużej trzymałam do w szafce przez 4 miesiące i po takim czasie był całkowicie jadalny 😉 Dzięki zawartości różnych ziaren i nasion jest to prawdopodobnie najbogatszy w składniki odżywcze chleb jaki istnieje. Jednak najważniejsze: ten chleb jest po prostu bosko chrupiący i pyszny!

wp-1587672544667.jpg

Składniki:

¾ szklanki płatków owsianych ekspresowych

½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć białej pszennej, ale chlebki będą się znacząco różniły od oryginału)

½ szklanki pestek słonecznika

½ szklanki sezamu

¼ szklanki pestek dyni

¼ szklanki siemienia lnianego

1 łyżeczka soli

2 szklanki ciepłej wody

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i znów wymieszaj. Odstaw na co najmniej 10 min by mieszanka mogła wchłonąć wodę.
  3. Na największej, prostokątnej blaszce jaką masz rozłóż papier do pieczenia. Na papier wyłóż część masy (nie wylewaj wszystkiego na raz). Rozprowadź masę na całej powierzchni blaszki, tak cienko jak to możliwe – powinna mieć ok 3 mm. Jeśli masa nie zmieści się na jednej blaszce to nie dokładaj na grubiej, tylko użyj dodatkowej blaszki.
  4. Wstaw do piekarnika na 10 min. Następnie wyciągnij z piekarnika i nożem do pizzy lub zwykłym pokrój ciasto na prostokąty wielkości kromek chleba. Ponownie wstaw do piekarnika.
  5. Piecz przez ok. 60 min. Co jakiś czas sprawdzaj piekarnik, ponieważ czas pieczenia może się znacząco różnić. Chlebki są gotowe, gdy są chrupiące i suche jednak nie brązowe. Mogą być minimalnie wilgotne na środku blaszki. Pod koniec pieczenia można je także przewrócić na druga stronę by ułatwić wysuszenie spodu przylegającego do papieru.
  6. Gdy chlebki są upieczone, wyjąć je z piekarnika i delikatnie połamać wzdłuż wcześniej wykrojonych linii. Wystudzić je na kratce lub ścierce. Gdy będą kompletnie chłodne przełożyć do pudełka lub woreczka.
  7. W pełni suche chlebki można przechowywać w suchym miejscu przez wiele tygodni.

 

wp-1587672544709.jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s