Znudzeni tłuczonymi ziemniakami do obiadu? Fløtegratinerte poteter, czyli ziemniaki zapiekane ze śmietanką i serem to idealne urozmaicenie obiadu, np. przy szczególnych okazjach. Mimo że te ziemniaki to pyszny komfort food, to zrobienie ich jest banalnie proste i nie wymaga żadnych wyszukanych składników.
Taki sposób przyrządzania ziemniaków prawdopodobnie nie narodził się w Norwegii (wydaje mi się, że jadłam je wiele lat temu w USA), jednak są one tu bardzo popularne i lubiane przez wszystkich Norwegów.
Składniki na ok. 8 porcji:
1 kg ziemniaków
400ml śmietany kremówki lub kwaśnej śmietany kremówki (kremflote lub matflote)
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczka pieprzu
Garść startego, żółtego sera
Odrobinę masła lub oleju
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości 3-5 ml. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- W misce wymieszać ziemniaki, śmietankę, czosnek, sól i pieprz.
- Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować cienko tłuszczem. Ziemniaki z sosem przełożyć do naczynia (plasterki powinny leżeć płasko) i przykryć je folia aluminiową.
- Wstawić do piekarnika na 30 min.
- Następnie usunąć folie, posypać wierzch ziemniaków serem i piec przez koleinie 20 min. Na koniec ziemniaki powinny być miękkie, a ser lekko przybrązowiony.