Klasyczny dodatek do indyjskich chlebków naan.

Składniki:
Szklanka jogurtu naturalnego (można użyć niesłodzonego roślinnego)
Garść świeżej mięty
Garść świeżej kolendry
½ ząbka czosnku
łyżeczka soku z limonki lub cytryny
½ łyżeczki zieren kolendry
pieprz
sól
szczypta garam masala
- Wszystkie składniki zblendować.
**Sos można też przyrządzić bez blendera. Wtedy świeże zioła drobno kroimy, a nasiona kolendry miażdżymy w moździerzu.
**niech nie przeraża was lista składników – w Indiach istnieje dziesiątki odmian raity. Możecie śmiało eksperymentować i użyć tego co jest łatwo dostępne. Gdybym chciała zrobić sos do indyjskiego posiłku w wersji maksymalnie uproszczonej to zmiksowałabym, jogurt, pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
** Pokrojone i wymieszane składniki stworzą gęsty i kremowy sos, a zblendowane – wodnisty. Wszystko wedle preferencji. Będąc w Indiach widziałam tylko rzadką wersję.
***W prawie każdej restauracji w oczekiwaniu na posiłek dostawałam chlebki papadam z trzema dipami, w tym raitą.

