Wegańska sałatka Cezar

Klasyczna sałatka w wegańskiej wersji z pysznym dressingiem.

Składniki:

Główka sałaty rzymskiej

„Kurczakowe” tofu

Płatki drożdżowe

Grzanki:

2 kromki pszennego chleba (nie powinien zawierać dodatku nasion, może być czerstwy)

Czosnek granulowany

3 łyżki neutralnego oleju, np. rzepakowego

Sól

Pieprz

Ewentualnie szczypta: cayenne, suszonej bazylii i oregano

Dressing:

2 łyżki aquafaby

5 łyżek neutralnego oleju (można cześć zastąpić olivą z oliwek)

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżeczka musztardy

Szczypta czarnej soli kala namak

Pieprz

Szczypta suszonego czosnku

1 łyżka posiekanych kaparów

1. Aquafabę ubić na sztywną pianę, trzepaczką lub mikserem. Następnie małymi porcjami dodawać olej, cały czas ubijając. Dodać resztę składników dressingu i dokładnie wymieszać.

2. Rozgrzać piekarnik do 200 °C. Chleb pokroić w kosteczki. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Rozsypać na nim grzanki, polać oliwą i posypać przyprawami. Wymieszać by każdy kawałek chleba pokrył się przyprawami i olejem. Piec w piekarniku przez ok. 7 min aż grzanki nabiorą chrupkość. Na koniec ostudzić.

3. Sałatę umyć i pokroić. Najpierw przekroić wzdłuż środka liści (nie odcinamy do końca dolnej części liści), następnie pokroić w poprzek.

4. Tuż przed podaniem sałatę wymieszać z dressingiem. Posypać grzankami, dodać tofu. Na koniec można posypać dodatkowo płatkami drożdżowymi.

Sałatkę można wzbogacić o więcej warzyw. Świetnie będą pasować pomidory i papryka, najlepiej grillowane. Można dodać też płatki migdałów.

Ciekawostka:

Nazwa nie pochodzi, jak by się mogło wydawać, od Juliusza Cezara 😉 Podobno została wymyślona przez Ceasara Cardini – kucharza włoskiego pochodzenia, właściciela pewnej restauracji w Meksyku. A miało to wydarzyć się 4 lipca 1924 roku, czyli w Święto Niepodległości USA). Gdy tłum restauracyjnych gości doprowadził do pustek w spiżarni, kucharz Ceasar stworzył sałatkę z resztek.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s