Riskrem med rød saus

Czyli krem ze śmietany i ryżu czerwonym sosem z malin. Obowiązkowy deser na każdym norweskim bożonarodzeniowym stole.

2510-2019-0443158232394524390161.jpeg

Składniki na ok 8 porcji:

1 szklanka ryżu

2 szklanki wody

4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego

4 łyżki cukru

Laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowy

400 ml śmietany kremówki

Sos malinowy:

400 g malin (mrożonych lub świeżych)

½ szklanki wody

4 łyżki cukru

3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 3 łyżeczki wody

Ewentualnie migdały (płatki, słupki lub pokrojone)

1. W rondlu zagotować ryż z wodą. Gotować przez 10 min. Następnie dodać mleko i gotować, co jakiś czas mieszając by uniknąć przypalenia. Gotować do momentu aż ryż wsiąknie cały płyn i mocno zgęstnieje – ok. 45 minut. Przed końcem gotowania posłodzić. Schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin, najlepiej odstawić na noc.

2. Maliny gotować z wodą i cukrem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Przecier wlać z powrotem do garnka. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Dolać do przecieru malinowego, energicznie go mieszając. Doprowadzić do wrzenia i do razu zdjęć z palnika. Schłodzić w lodówce.

3. Śmietanę ubić z wanilią lub cukrem wanilinowym (ostrożnie by nie przebić, bo może się później zważyć). Delikatnie wymieszać z zimnym risgrøt (ugotowanym ryżem).

4. Krem ryżowy podawać w miseczkach, polany sosem malinowym. Ewentualnie można użyć do dekoracji migdałów.

2510-2019-0453458232464824708572.jpeg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s