Czyli krem ze śmietany i ryżu czerwonym sosem z malin. Obowiązkowy deser na każdym norweskim bożonarodzeniowym stole.
Składniki na ok 8 porcji:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
4 łyżki cukru
Laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowy
400 ml śmietany kremówki
Sos malinowy:
400 g malin (mrożonych lub świeżych)
½ szklanki wody
4 łyżki cukru
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 3 łyżeczki wody
Ewentualnie migdały (płatki, słupki lub pokrojone)
1. W rondlu zagotować ryż z wodą. Gotować przez 10 min. Następnie dodać mleko i gotować, co jakiś czas mieszając by uniknąć przypalenia. Gotować do momentu aż ryż wsiąknie cały płyn i mocno zgęstnieje – ok. 45 minut. Przed końcem gotowania posłodzić. Schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin, najlepiej odstawić na noc.
2. Maliny gotować z wodą i cukrem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Przecier wlać z powrotem do garnka. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Dolać do przecieru malinowego, energicznie go mieszając. Doprowadzić do wrzenia i do razu zdjęć z palnika. Schłodzić w lodówce.
3. Śmietanę ubić z wanilią lub cukrem wanilinowym (ostrożnie by nie przebić, bo może się później zważyć). Delikatnie wymieszać z zimnym risgrøt (ugotowanym ryżem).
4. Krem ryżowy podawać w miseczkach, polany sosem malinowym. Ewentualnie można użyć do dekoracji migdałów.